Bevallen en net met je baby’tje thuis?
Zwangerschap en geboorte zijn bijzondere gebeurtenissen in ieders leven. Als vroedvrouw kan ik heel wat betekenen voor jullie. Met zachtheid zal ik zorgen voor jullie gezin zodat jullie rust en vertrouwen kunnen vinden.
Mijn missie is om elke vrouw te omringen met de nodige zorg en ondersteuning tijdens haar zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ik geloof in een persoonlijke aanpak en sta klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te begeleiden op een professionele en warme manier.
Ga je weldra naar huis met je kleintje?
Verwittig mij binnen de 24u na de geboorte van je kindje, zodat we samen het eerste huisbezoek kunnen inplannen.
De eerste vijf dagen na je bevalling heb je recht op vijf opeenvolgende huisbezoeken. Tot één jaar na de geboorte heb je bijkomend recht op 9 huisbezoeken door een vroedvrouw aan huis. Op doktersvoorschrift zijn bijkomende huisbezoeken mogelijk tot binnen het jaar na de geboorte.
Huisbezoek
Na thuiskomst uit het ziekenhuis kan je binnen de 24 uur rekenen op een eerste huisbezoek. Tijdens de huisbezoeken wordt er tijd gemaakt voor de medische opvolging van moeder en baby, jullie beleving, vragen, noden, onzekerheden,… De controles tijdens deze postnatale huisbezoeken zijn in functie van het aantal dagen dat baby geboren is.
Wat kan je zoal verwachten tijdens een huisbezoek die eerste dagen?
- Medische opvolging van de mama: genezing perineum, bloedverlies, pijn, tepels, vermoeidheid, bloeddruk, borstvoeding, …
- Medische opvolging van de baby: gewichtsopvolging, temperatuur, huidskleur, pipi & kaka, navelstrengstomp, vitamines, hielprik (Guthrie test), voedingen, …
- 48u na de geboorte voeren we de Guthrie-test uit, ook nog gekend als de hielprik (bloedafname bij de baby)
- Hulp en advies bij de verzorging van de baby
- Hulp en advies bij borstvoeding
- Aandacht voor het emotionele aspect van kersverse ouders: bevallingservaring, ouderschap & hechting, borstvoeding, emoties, …
- Tot en met dag 5 zal je dagelijks bezoek krijgen van de vroedvrouw. Nadien plannen we de bezoeken in i.f.v. de noden en dit tot 1 jaar na de bevalling.
Wanneer mag je het ziekenhuis verlaten?
Bij een normale bevalling is het maximum aantal nachten dat je in het ziekenhuis verblijft:
- Vaginale bevalling: 2 nachten
- Eerste kindje: 3 nachten
- Keizersnede: 4 nachten
- Polyklinisch bevallen: vanaf 6 uren na de bevalling
Borstvoeding is de aanbevolen voeding voor pasgeboren baby’s.
Borstvoeding biedt naast fysiologische ook psychologische voordelen. Borstvoedingen geven is fijn, mooi en natuurlijk.
Vaak verloopt het geven van borstvoeding zonder problemen en is het een hele fijne ervaring. Maar het kan ook anders gaan. Sommige mama’s zijn onzeker of hebben veel vragen over hun borstvoeding. In deze situaties is het heel belangrijk dat je er niet mee blijft zitten. Een snelle tussenkomst en een goede begeleiding kan reeds snel een aantal problemen voorkomen of behandelen.
De vroedvrouw volgt van dichtbij de borstvoeding op en geeft je hierbij heel veel raad en tips. Soms is het maar een kleine tip die je nodig hebt om je borstvoeding heel aangenaam te maken.
Indien nodig kan een elektrische dubbelzijdige Ardo borstkolf gehuurd worden. Hiervoor wordt een waarborg gevraagd alsook een dagelijks huurbedrag. De dubbele pompset is persoonlijk aan te kopen en wordt niet uitgeleend (hygiëne).
Om de kansen op een goede start van de borstvoeding te verhogen, wordt er aangeraden om je reeds tijdens de zwangerschap te laten informeren. Dit kan tijdens een individuele consultatie of tijdens de zwangerschapscursus.
- Wil je een optimale start van je borstvoeding?
- Welke borstvoedingshoudingen zijn er?
- Verloopt je borstvoeding niet zoals gepland?
- Krijg je advies uit verschillende hoeken en geraak je er niet meer aan uit?
- Heb je vragen over borstvoeding of ben je onzeker?
- Wat is de rol van je partner?
Wil je je prenataal voorbereiden op de borstvoeding en heb je interesse in een individuele consultatie of een workshop?